1 2 3 

 

Josef Frank

Josef Frank föddes den femtonde juli 1885 i Österrikes huvudstad Wien.

Han var en berömd arkitekt, möbeldesigner och textilkonstnär, vars namn än idag är känt runtom i världen. I Sverige är han känd för att ha moderniserat det svenska textil- och möbelutseendet, då han arbetade hos Svensk Tenn i Stockholm.

Frank utbildade sig på Tekniska högskolan i Wien och tillbringade även mycket tid i Norditalien där han studerade den italienska renässanskonsten. Han praktiserade även i Berlin.

År 1925 startade Frank en inredningsfirma, Haus und Garten, tillsammans med Oscar Wlach.

Så småningom gifte Josef Frank sig men en svenska, vilket delvis bidrog till att de senare skulle komma att flytta till Sverige sju år innan Andra Världskriget bröt ut. Frank var nämligen av judiskt ursprung.

Då Frank kom till Sverige började han samarbeta med Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson, som tidigare brevväxlat med Frank efter att ha sett Haus und Gartens inredningar i två olika tidningar.

Hos Svenskt Tenn designade han framförallt tyger, inredning och olika sorters möbler. Frank blev inspirerad av Asiens möbelkonst, enkla stil och hans tyger är fyllda av färg, växtlighet och fantasifåglar. Detta var väldigt vågat på den tiden och Josefs Franks färgsprakande tygmönster blev hyllade. Han ritade även fem eleganta villor som finns kvar än idag i Falsterbo! Han hade även en stark tanke bakom sina möbler: han ville undvika att få ett rum att se mindre ut än vad det var. Därför designade han i stort sett alla sina möbler med långa, smala ben, stolsryggar gjorda av rotting, exempelvis. Med detta sätt kan man se igenom både ryggar och ben och se väggarnas nedre konturer, vilket bidrar till en mycket luftigare miljö. Han ritade även möbler som var mycket praktiska och flexibla, vilka man till exempel kunde lyfta och flytta på utan några omständigheter.

 

1941 började nazisterna invadera norden och då blev Josef Frank, till både sin egen och Estrid Ericsson stora besvikelse, tvungen att bryta samarbetet med Svenskt Tenn för en tid. Ingen visste för hur länge. Josef och Anna Frank flyttade till New York, där maken undervisade på New School of Social Research som professor i arkitektur. Det sägs att paret Frank hade ont om pengar och att detta bidrog till att Frank så småningom gav upp lärarjobbet för att istället arbeta heltid med att designa tonvis av tygmönster.

Ett år efter atombombningarna i Hiroshima och Nagasaki, det vill säga år 1946, flyttade makarna Frank tillbaka till Sverige. Under tiden de hade varit i USA hade Josef hållit kontakten med sin forna kollega Estrid Ericsson. Till hennes födelsedag hade han till och med skickat sina nya tyger med båt över Atlanten till henne. Frank upptog samarbetet med Svenskt Tenn och år 1952 hade de en utställning kallad Josef Frank 20 år i Svenskt Tenn. Josef Frank blev även tilldelad det Österrikiska statspriset i arkitektur år 1965.

Ett år senare avled han i Stockholm. Han blev 82 år gammal.

Mellan den fjärde april och den nittonde maj år 1968, hölls det en minnesutställning till Josef Franks ära.

Sammanställt och skrivet av Isabelle Sundberg

 

Tillbaka: startsida / urval av föremål