1 2 3 

 

Sven Palmqvist

Glaskonstnären Sven Palmqvist föddes år 1906 och avled 1984.

Något man kan finna märkligt är att Palmqvist inte är mer känd både utomlands och i sitt hemland Sverige. Det var nämligen han som uppfann metoden som har gett ett sätt att massproducera glas genom centrifugering, något används än idag.

Sven Palmqvist utbildade sig på Tekniska skolan i Stockholm och gick på Konstakademin där han läste skulptur. Därefter tillbringade han en del tid åt utlandsstudier i Paris. Han studerade också på Orrefors gravörskola mellan åren 1928 och 1930. Men innan han blev en självständig glaskonstnär år 1936 var han assistent och biträde till ingen mindre än den berömde glaskonstnären och formgivaren Simon Gate. Palmqvist arbetade hos Orrefors som formgivare tills sin pension 1971 men har även efter det gjort ett antal uppdrag för dem.

Något Palmqvist är berömd för är att han skapade både konstglas och vardagsglas.

För att uppnå dessa olika men viktiga prestationer experimenterade han mycket med sina blivande verk.

Med hjälp utav graalglasets metod samt med ett tunt metallnätmönster med bubblor inuti gjorde han den berömda serien Kraka år 1944.

Hans nästa stora succé blev Ravenna vilka är olika, ofta relativt robusta glasföremål, bland annat många skålar, med färgmönster vilka var inspirerade av italiensk mosaik.

Han skapade även andra berömda verk som till exempel Kantara och Saint de Boeuff-glas året 1946.

År 1954 genomförde han metoden som skulle komma att bli en stor framgång, det vill säga att inte blåsa glasmassan utan centrifugera den så att man kan göra en effektiv massproduktion. Det sägs att han fått denna idé då han sett hur man centrifugerar komjölk för att skilja mjölk och grädde åt. Med hjälp utav den nya idéen gjorde han succéserien Fuga och därefter den färgsprakande Colora. Dessa enkla men geniala glas blev billiga varor som kunde användas till vardagsbruk och är något just femtiotalet är känt för.

Palmqvist har även liksom många andra kända glaskonstnärer gjort många offentliga verk.

Han har bland annat använt sig av stora block av kristall och skulpterat som till exempel i SVT:s entré i Stockholm och gjort dekorationer i Dubai.

Tack vare succén 1954 med Fugaserien fick han mottaga Grand Prix-priset i Milano 1957.

Sven Palmqvist har även vunnit International Design Award och blivit representerad såväl på svenska som utländska konstmuseer.

Sammanställt och skrivet av Isabelle Sundberg

 

Tillbaka: startsida / urval av föremål