1 2 3 

 

Viola Gråsten

Viola Gråsten, som från början hette Viola Hildegard Forsberg, föddes den artonde november år 1910 i Finland. Hennes finlandssvenska föräldrar hette Sigismund Forsberg och Hilda Kainlauri. Viola Gråsten hade också en äldre syster som hette Vivan, som familjen förlorade i difteri. Viola Gråstens mamma dog vid den sin andra dotters förlossning och det kan ha bidragit till att Viola upplevde att hon kände sig mycket ensam som barn. Dock fick systrarna en styvmamma då deras pappa gifte om sig med Anna Gråsten och flyttade till staden Sordavala, ett finskspråkigt område i närheten av sjön Ladoga i Ryssland. Det var ungefär vid den tidpunkten Violas äldre syster dog.

Familjen flyttade tillbaka till Finland omkring år 1920, till en mindre kommun i närheten av Nyslott. Violas pappa började läsa juridik i Helsingfors och det sägs att det var studentlivet som fick honom att börja ett alkoholmissbruk. Redan år 1923 skiljde sig Anna Gråsten från honom och flyttade till sin bror Ernst. Så småningom hamnade både far och dotter i Helsingfors där de hade en mycket svår tid. De bodde mycket simpelt och det var också en mycket orolig stämning i omgivningarna. Det dröjde inte länge innan dottern Viola tog flykten till. Hennes pappa dog kort därefter.

Viola fick efternamnet Gråsten då Anna Gråstens bror adopterade henne 1930.

Eftersom Viola Gråstens tecknarintresse allt utvecklades med åren antogs hon 1932 på Konstindustriella skolan i Stockholm. Där började hon utbilda sig till teckningslärare men hon bytte snabbt linje till textillinjen istället och utexaminerades år 1936. Samma år vann hon första och andrapris för sina två olika ryamönster. Hennes största inspirationskälla genom sitt trettiosjuåriga yrkesliv var naturens olika lanskap där hon kunde se vissa mönster och former.

Under andra världskriget rådde det en garnbrist i Finland och på grund av detta tvingades Gråsten istället börja arbeta i NK:s Textilkammare i Stockholm, där hon även arbetade för Textilkammarens grundare och chef.

Viola Gråsten hade i huvudsak fyra "större" arbetsgivare genom yrkeslivet vilka var: Finska Handarbetets Vänner 1936- 1944, AB Elsa Gullberg Textilier och Inredning 1945- 1956, NK:s Textilkammare 1945- 1956 och sist men inte minst Mölnlycke Väfveri AB 1957-1973.

Viola Gråsten är idag känd för att hon påverkat 1900-talets ryor och tyger. Hennes mest kända verk sägs vara Oomph, som är ett triangelmönster med blå nyanser med inslag av röda former.

Viola Gråsten levde ända tills år 1994 och blev åttiofyra år gammal.

Sammanställt och skrivet av Isabelle Sundberg

 

Tillbaka: startsida / urval av föremål